Обележавање војних празника

Петак, 30.9.2022 | Култура и традиција
У Војсци Србије су данас свечано обележени Дан рода артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства и Дан Техничког ремонтног завода „Чачак“.

Дан рода артиљеријско-ракетних јединица за ПВД, који се обележава у спомен на 30. септембар 1915, када је редов Радоје Рака Љутовац модификованим пољским топом оборио непријатељски авион, централно је обележен у касарни „Бањица“ у Београду. Поводом празника, уприличени су свечани дефиле и приказ наоружања и војне опреме, положени су венци на спомен-обележје у касарни и најистакнутијим појединицима уручене награде и признања. 

Обележавање празника било је прилика да се још једном истакне висок ниво оспособљености припадника артиљеријско-ракетних јединица за ПВД и њихов допринос јачању оперативних способности Војске Србије и безбедности ваздушног простора наше земље.

Поводом Дана Техничког ремонтног завода „Чачак“ одржана је војна свечаност у кругу ове установе, која свој празник обележава 30. септембра у спомен на дан када је, 1925. године, донето решење о уступању општинског земљишта за подизање инжињеријско-техничког завода у Чачку.

На свечаности су уручена признања најистакнутијим појединцима и сумирани резултати рада установе, уз подсећање да је у години за нама Завод успешно реализовао планове техничког одржавања и генералног ремонта средстава борбене технике и тиме допринео јачању оперативних способности Војске Србије.

Повезане вести