Дан високих званица на вежби „Платинасти вук 24“

Четвртак, 20.6.2024 | Обука
Међународна тактичка вежба обучавања „Платинасти вук 24“, на којој су учествовали припадници Војске Србије и оружаних снага осам других држава, успешно је завршена данас на полигону „Боровац“ код Бујановца.

Завршним вежбовним активностима данас су присуствовали министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, директор Здруженог штаба Националне гарде Охаја бригадни генерал Џеф Воткинс и представници војнодипломатског кора.

Министар Гашић је честитао свим учесницима успешно реализовану вежбу и истакао значај оваквог увежбавања, које доноси размену искустава са колегама из других оружаних снага. Према његовим речима, на тај начин Војска Србије подиже своју способност, интероперабилност и увежбаност да може да учествује у мултинационалним мировним операцијама. Он је посебно захвалио учесницима вежбе и нагласио да на овакав начин Србија учвршћује партнерске односе и сарадњу са колегама из иностранства.

Генерал Мојсиловић је истакао да су активности Војске Србије у оквиру реализације међународних војних садржаја, посебно вежби, условљене и ограничене одлуком Владе Србије која се односи на реализацију вежбовних активности Војске Србије у претходном периоду.

— Ми смо на основу исказаних потреба наше војске у контексту интероперабилности и потреба да радимо у међународном окружењу тражили од Владе да се одлука промени. Ова вежба ставља Војску Србије у прилику да са представницима неколико иностраних земаља реализује садржаје који су директно усмерени на изградњу њених капацитета за учешће у мултинационалним операцијама и ангажовање под заставом Уједињених нација и у оквиру Европске уније — рекао је генерал Мојсиловић и додао да је данашњи дан био посвећен најдинамичнијим елементима вежбе.

Генерал Воткинс је рекао да се значај оваквих вежби огледа у већем броју обука и у томе што припадници оружаних снага преносе знања другима и уче од међународних партнера, с циљем боље сарадње.

На вежби „Платинасти вук 24“ учествовали су припадници Војске Србије и оружаних снага Босне и Херцеговине, Велике Британије, Италије, Мађарске, Румуније, САД, Северне Македоније и Словеније, док су у улози посматрача присутни били и представници оружаних снага Бугарске, Грчке и Немачке. Они су увежбавали тактике, технике и процедуре које се, са акцентом на употребу неубојитог оружја, примењују током ангажовања у мировним операцијама.

Вежбе из серије „Платинасти вук“ реализују се од 2014. године, у организацији Војске Србије и Европске команде Оружаних снага Сједињених Америчких Држава, с циљем унапређења интероперабилности и међусобног разумевања оружаних снага партнерских земаља у току извршења операције подршке миру у мултинационалном окружењу.

Повезане вести