Састанак са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства

Петак, 24.11.2023 | Активности НГШ
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић састао се са специјалним изаслаником одбране Уједињеног Краљевства за Западни Балкан лордом Стјуартом Пичом, који борави у званичној посети Републици Србији.

На састанку којем је присуствовао и амбасадор Уједињеног Краљевства у Србије Његова екселенција Едвард Фергусон, размењена су мишљења и ставови о актуелној безбедносној ситуацији у региону и свету, с тежиштем на ситуацији на Косову и Метохији.

Генерал Мојсиловић је посебно истакао да се Војска Србије доследно придржава Војно-техничког споразума и да, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и свим потписаним споразумима, Кфор препознаје као јединог гаранта безбедности српског становништва и заштите нашег националног, културно-историјског и верског наслеђа на простору Косова и Метохије.

У том смислу је изразио очекивање да ће међународне снаге безбедности у Покрајини потпуно и непристрасно спроводити свој мандат и реаговати на  сваки покушај угрожавања безбедности грађана.

Током боравка у Србији, лорда Стјуарта Пича примио је врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић, а имао је и одвојене састанке са председницом Владе Аном Брнабић и министром спољних послова Ивицом Дачићем.

Повезане вести