Обука тенковских јединица Војске Србије

Понедељак, 6.3.2023 | Обука
У тенковским јединицама Војске Србије, у току је интензивна обука професионалног састава и војника на добровољном служењу војног рока за борбену употребу тенкова М-84.

Током обуке, која се изводи у рејонима размештаја, на полигонима и вежбалиштима Војске Србије, рочни војници се, заједно са професионалним припадницима Војске Србије, оспособљавају за дужности у оклопним јединицама у складу са својим војноевиденционим специјалностима. Истовремено се унапређује и оспособљеност тенковских посада ових јединица за реализацију наменских задатака.

Од посада тенка се очекује да савладају све тактичке поступке у извођењу борбених дејстава у одбрани и нападу, што обухвата вожњу тенка у различитим теренским условима, ефикасну употребу наоружања и одржавање склопова и подсистема овог сложеног борбеног средства.

У наредним етапама обуке, тенкисте очекују припремна и школска гађања, а потом и тактичке вежбе и бојева гађања, на којима ће се у пракси проверити њихова тактичка и ватрена оспособљеност и оценити квалитет реализоване обуке.

Тенк М-84 је основно борбено средство тенковских батаљона у бригадама копнене војске, који захваљујући великој покретљивости, силини удара и оклопној заштити тенкова имају водећу улогу и значај у борбеним операцијама Војске Србије. Сталном обуком стичу се услови да све посаде испуњавају захтеване стандарде обучености, а тиме се обезбеђује и висок ниво борбене готовости оклопних јединица Војске Србије.

Повезане вести