Замена контингента Војске Србије у мисији ЕУ у Централноафричкој Републици

Четвртак, 14.4.2022 | Мултинационалне операције
Контингент Војске Србије који је од октобра био ангажован у војној операцији Европске уније у Централноафричкој Републици вратио се синоћ у Републику Србију након успешног завршетка учешћа у мисији и предаје дужности новом контингенту.

Наш тим је у претходних шест месеци успешно реализовао све задатке на превентивној медицинској заштити и лечењу повређених и оболелих припадника снага у мисији и тако на најбољи начин показао висок ниво обучености и професионализма војног санитета и припадника Војске Србије.

У саставу контингента који Војска Србије ангажује у овој војној операцији Европске уније су штабни официр на дужности начелника санитетске службе у команди мисије и шесточлани медицински тим. Њих су у Централноафричкој Републици замениле колеге лекари и медицински техничари који су у зону операције упућени почетком овог месеца.

Војска Србије је учешће у мисији Европске уније у Централноафричкој Републици започела 2016. године, а ангажовањем у војним операцијама ЕУ, које се реализују у оквиру заједничке безбедносне и одбрамбене политике, припадници Војске Србије осим очувању мира у свету, непосредно доприносе и процесу европских интеграција и јачању спољнополитичке позиције наше земље.

Повезане вести