Испраћај контингента Војске Србије у мисију УН на Кипру

Понедељак, 19.4.2021 | Мултинационалне операције
Војна свечаност поводом упућивања одељења војне полиције Војске Србије у мировну операцију Уједињених нација на Кипру одржана је данас у касарни „Бањица“ у Београду.

Реч је о првој јединици коју Војска Србије ангажује на Кипру након трогодишње паузе. Претходно је, од 2011. до 2018. године, у овој мисији учествовала јединица Војске Србије ранга пешадијског вода.

Одељење војне полиције ће бити ангажовано у саставу британског контингента у овој мисији, што ће представљати прво заједничко ангажовање наше и британске војске после Другог светског рата.

Командиру одељења старијем воднику прве класе Виктору Урошевићу заставу Републике Србије уручила је начелник Центра за мировне операције пуковник Мирјана Миленковић, уз поруку да савесно и одговрно извршавају све додељене задатке у мисији, достојно презентују лик и дело припадника Војске Србије и граде добре односе са свим учесницима у мисији.

Свечаности је присуствовала амбасадорка Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске у Београду Шан Маклауд и представници Министарства одбране и Војске Србије. 

Мировна операција Уједињених нација на Кипру (UNFICYP) успостављена је Резолуцијом Савета безбедности УН из 1964. године, а Војска Србије je учешће у мисији отпочела 21. октобра 2010. године.

Повезане вести