Обилазак учесника вежбе „Cyber Tesla 2019”

Петак, 15.11.2019 | Обука
Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишли су данас учеснике вишедневне командно-штабне вежбе Војске Србије и Националне гарде Охаја  „Cyber Tesla 2019” у касарни „Војвода Радомир Путник” у Горњем Милановцу.

Министар Вулин је подсетио да је ово четврти пут да Војска Србије вежба са Националном гардом Охаја по теми из области сајбер безбедности.

– Сајбер претње су део хибридног ратовања, и нико на свету више није сигуран. Пробајте само да замислите један дан без електричне енергије, интернета, без мобилне телефоније или кабловске мреже. Такође, пробајте да замислите последице успешног сајбер напада,  који би читаву земљу учинио слепом и глувом, рекао је министар Вулин и истакао да морамо да учимо, напредујемо и да вежбамо, како се то не би десило.

Он је подвукао да, захваљујући томе што Војска Србије спроводи политику председника и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, о војној неутралности,  можемо да вежбамо и да се припремамо и са армијама са истока и са запада.

– Вежбамо са свим партнерима и узимамо оно најбоље. Ово је добар начин да се припремамо за област у којој знамо мало, и у којој многе развијеније земље него што смо ми, такође не знају много. Вежба је ове године специфична и по томе што имамо посматраче из редова Оружаних снага Мађарске, због чега смо наравно веома поносни, истакао је министар Вулин и додао да смо и овог пута доказали да наши људи веома брзо уче и да смо спремни да одговоримо на сваку претњу и на сваки напад.

Он је истакао да држава Србија, баш као и друге земље, није изоловано острво и све што се догађа у другим земљама, када је у питању сајбер безбедност и сајбер претње, може да угрози и нас.

– Ми смо војно неутрална земља и не желимо да постанемо део нити једног војног савеза, али сукоби великих итекако могу да утичу на нас, и зато морамо бити спремни да штитимо свој сајбер простор као и свој начин живота – закључио је министар одбране Александар Вулин.

Начелник Управе за телекомуникације и информатику бригадни генерал Љубиша Ђоловић, потврдио је да је вежба свим својим садржајима испунила циљ.

– Организована је потребна инфраструктура за извођење вежбе, како би се у различитим варијантама нашао одговор на све претње које се могу десити у сајбер простору – истакао је генерал Ђоловић и посебно подвукао  добру комуникацију међу партнерима, што је резултирало стицањем нових знања и искустава.

Начелник здруженог штаба Националне гарде Охаја, пуковник Гари Мекју, истакао је да је поносан што су способности учесника значајно унапређене у односу на раније године.

– У разговору с нашим људима дошао сам до сазнања да је иза нас сјајна недеља, и да је ово највише што је урађено у односу на претходне три године, због чега сам веома срећан, истакао је пуковник Мекју.

Обиласку вежбе присуствовао је и председник општине Горњи  Милановац Дејан Ковачевић који је истакао да је веома задовољан што та локална самоуправа има одличну сарадњу са Војском Србије.

– Драго ми је што је Центар за обуку везе и информатике остао у Горњем Милановцу,  баш као што сам задовољан и оним што сам данас видео, да су припадници Војске Србије окренути  савременим претњама и усавршавању техника одбране од њих – рекао је Ковачевић и додао да је веома захвалан министру Вулину, због  времена које издваја за посету општини Горњи Милановац, те и да ће та локална заједница и убудуће чинити све што треба за Војску Србије, без које нема јаке државе.

Тема овогодишње вежбе је одбрана телекомуникационо-информационог система од претњи из сајбер простора, а циљеви су изградња војних капацитета система одбране и Националног центра за превенцију ризика у информационо-комуникационим системима Републике Србије (Национални ЦЕРТ) за одбрану од високотехнолошких напада и унапређење сарадње са релевантним државним и приватним сектором с циљем заштите информационог простора Републике Србије.

Осим припадника Војске Србије и Националне гарде Охаја на вежби учествују и представници државног,  приватног,  јавног  и академског сектора наше земље, који обављају послове у области информационе безбедности.

Вежба  „Cyber Tesla 2019” изводи се од 2016. године, у оквиру Програма државног партнерства Србије и Охаја у области заштите сајбер простора.

Повезане вести