Хумана акција контингента Војске Србије у Централноафричкој Републици

Среда, 31.8.2022 | Мултинационалне операције
Припадници контингента Војске Србије у мировној операцији Уједињених нација у Централноафричкој Републици (MINUSCA), организовали су хуманитарну акцију у Центру за мајке и децу у престоници Бангију. 

Донацију у виду основних потрепштина за штићенике ове установе — децу до 5 година старости — прикупили су наши штабни официри и припадници војне болнице нивоа 2+, и тако наставили праксу претходних контингената Војске Србије ангажованих у овој мисији. 

Уручењем ове помоћи наставља се низ хуманих акција које припадници Војске Србије ангажовани у мировним операцијама спроводе, сада већ традиционално, како у земљи ангажовања тако и у Републици Србији по повратку из мисије, и које осим хуманог аспекта доприносе и успостављању међусобног поверења између припадника Војске Србије и локалног становништва.

Војска Србије је учешће у мировној операцији Уједињених нација у Централноафричкој Републици започела 2014. године упућивањем медицинског и немедицинског особља, а осим за војну болницу нивоа 2+ своје припаднике ангажује и као штабне официре и војне посматраче. Српска војна болница, која је од пре две године потпуно аутономна и самоодржива, обезбеђује прву и другу линију здравствене заштите особља Уједињених нација, хитне хируршке и друге интервенције, основну стоматолошку заштиту и евакуацију повређених.

Повезане вести