Обука војника у јединицама Речне флотиле

Уторак, 19.4.2022 | Обука
На реци Дунав код Београда и Новог Сада у току је обука војника генерације „децембар 2021“ који други период војног рока служе у пловним јединицама Речне флотиле.

Војници укрцани на речне бродове се оспособљавају за дужности бродараца, сигналиста и бродских артиљераца, а у овом периоду обука се реализује на сидришту, како би се у потпуности припремили за извршавање задатака на својим борбеним станицама који их очекују у пловидби и на извршењу програмских гађања.

У складу са програмом обуке, војници се оспособљавају за правилну употребу палубних средстава и извођење палубарских радова, руковање и одржавање бродских артиљеријских топова, као и слање и пријем сигнала за бродске покрете и комуникацију у здруженом пловљењу. 

Војници рода речних јединица три четвртине војног рока служе укрцани на пловним објектима Речне флотиле, како би се прилагодили на специфичне бродске услове и савладали сложене садржаје обуке који захтевају максималну концентрацију и тимски рад.

Захваљујући посвећености командира, инструктора и свих чланова посаде, војници се брзо привикавају на бродски амбијент, о чему сведочи и жеља многих од њих да, по завршетку служења војног рока, постану део професионалног састава у речним јединицама Војске Србије.

Повезане вести