Обука за противтерористичка и противдиверзантска дејства

Понедељак, 18.12.2023 | Обука
У Центру за обуку паса у Нишу претходне недеље је завршено вишемесечно оспособљавање водича и службених паса за противтерористичка и противдиверзантска дејства у специјалним и јединицама војне полиције Војске Србије.

Професионални војници – водичи су се за то време оспособили за употребу паса у специјалним операцијама и пружање прве помоћи у случају повређивања или рањавања пса, док су војни службени пси прошли одговарајућу дресуру.

У складу са задацима које ће водичи и пси извршавати у јединицама Војске Србије, реализована је општа дресура и увежбавање радњи као што су савлађивање природних и вештачких препрека, упад у објекте и моторна возила и неутралисање противника, укључујући и, као један од најбитнијих сегмената обуке, извођење нападних дејстава из хеликоптера.

Пси су у Центру посебно одабрани и узгојени за ову намену, а по завршеном оспособљавању распоређени су у специјалне и јединице војне полиције, где ће извршавати задатке заједно са водичима са којима су претходних месеци били на обуци.

Обука водича и паса за специјална дејства и операције доприноси унапређењу способности специјалних снага Војске Србије, будући да су пси, захваљујући супериорним чулима и способности да брзо и без употребе смртоносне силе савладају противника, незамењив пратилац у реализацији многих задатака.

Повезане вести