Председник Вучић на вежби „Маневри 2022“: Значајно смо унапредили своје способности и могућности

Четвртак, 3.11.2022 | Из јединица
Врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић присуствовао је данас на полигону „Пасуљанске ливаде“ делу активности у оквиру здружене вежбе „Маневри 2022“.

Председник Вучић је заједно са потпредседником Владе и министром одбране Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем имао прилику да се увери у висок ниво оспособљености професионалних припадника Војске Србије и лица из резервног састава за реализацију бојевих гађања из наоружања пешадије, артиљерије и оклопних јединица, као и из средстава из развојног програма наше наменске индустрије.

Након присуства реализацији бојевих гађања, председник Вучић је обишао статички приказ средстава наоружања и војне опреме из домаће производње, а затим одржао састанак са представницима наменске индустрије.

После обиласка вежбовних активности председник Вучић је похвалио припаднике Војске Србије и оценио да су врло добро испунили своје задатке.

— Видели сте део новог наоружања и део онога што стављамо у систем, а што није увек лако и једноставно. Посебно радимо на дроновима и на наоружавању дронова. Ми смо сада у специфичној ситуацији, зато је био овај састанак, јер морамо све сами да производимо. Ми немамо од куда више да довеземо било шта, чак и оно што платимо на Западу, онда нам по две године не испоручују. Може им се. А ово што смо платили на Истоку, не може да долети, пошто нико неће да пусти. Све добри пријатељи и браћа… Само Србија не сме да има оружје… Тако да морамо себи да се посветимо и да производимо довољно и оружја и оруђа и муниције. Био је кратак, али не лак састанак, наставићемо састанке, до Нове године морамо комплетан попис имовине у свим фабрикама да имамо, а пре тога бавићемо се само капиталом и оним што је унапређење наше војне индустрије. Уложићемо још много, али нећу погрешити ако кажем да смо доста тога променили и значајно су унапређене наше способности и могућности. Наравно, ја никад нисам задовољан — рекао је председник Вучић.

У разговору са учесницима вежбе, врховни командант Војске Србије је указао на значај резервног састава и истакао да треба пронаћи начин да се награде они који су се одазвали позиву у резервни састав.

— Да имају предност при запошљавању у државне органе или неке друге предности, да нађемо начин како да подстакнемо оне који су се одазвали позиву — рекао је председник Вучић и захвалио резервистима што су се одазвали позиву.
 
Вежбовне активности снага Војске Србије у оквиру здружене вежбе „Маневри 2022“ реализоваће се до 6. новембра и имају за циљ даље унапређење способности команди и јединица за планирање и извођење операција, као и проверу борбене готовости за одговор на изазове, ризике и претње по безбедност Републике Србије. 

Повезане вести