Испраћај контингента Војске Србије у мировну операцију УН у Либану

Четвртак, 16.6.2022 | Мултинационалне операције
У касарни „Књаз Михаило“ у Нишу данас је одржана војна свечаност поводом упућивања новог контингента Војске Србије у мировну операцију Уједињених нација у Либану.

Свечаности је присуствовао заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, који је изразио уверење да ће овај контингент Војске Србије, попут својих претходника, успешно реализовати све задатке у мисији, онако како то доликује српском војнику, и на тај начин достојно презентовати нашу земљу у међународном окружењу. 

У саставу контингента Војске Србије, који ће наредних шест месеци бити део мировних снага Уједињених нација у Либану, су пешадијска чета из Треће бригаде копнене војске, штабни официри и елемент националне подршке. Они ће у зони операције, у сектору „Исток“, извршавати одговорне задатке на очувању мира у овој блискоисточној земљи.

Војска Србије је учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану отпочела 2010. године упућивањем пет штабних официра, а од тада је број припадника Војске Србије у овој мисији значајно увећан. Тренутно у зони операције у Либану, осим снага у сектору „Исток“, Војска Србије ангажује и вод за заштиту снага у саставу италијанског контингента у сектору „Запад“.

Повезане вести