Представљени резултати рада Mинистарства одбране

Недеља, 15.10.2017 | Актуелности

На данашњој конференцији за медије у београдском Дому Војске министар одбране Александар Вулин, представио је резултате рада Министарства одбране и Војске Србије од 29. јуна до 1. октобра oве године.

На  данашњој конференцији за медије у београдском Дому Војске министар одбране Александар Вулин, представио је , са сарадницима, кључне резултате рада Министарства одбране и Војске Србије од 29. јуна до 1. октобра 2017. године.

Министар Вулин је истакао да су Министарство одбране и Војска Србије у првих сто дана рада Владе Србије испуњавали све своје планске обавезе, али и више од тога.

– Желим да будем поштен према људима који су радили посао пре мене. Нису се у три месеца покренуле ствари које никад  до сада нису биле урађене, и не би ни биле могуће да није било рада мојих претходника. Хоћу да се захвалим и тадашњем  министру одбране Александру Вучићу, затим Небојши Родићу, Братиславу Гашићу и Зорану Ђорђевићу, јер да није било њиховог рада, баш као и других људи, који су били ту пре него што сам ја дошао, ништа од овог не би било могуће – рекао је министар Вулин и додао  да Војска Србије не постоји од јуче и неће нестати сутра, она је систем и једна од најважнијих и најцењенијих институција овог народа и све што се у њој догађа, догађа се плански, организовано и на корист свих грађана Србије.

Он је истакао да је најважнији задатак Министарства одбране развој оперативних способности и модернизација  Војске Србије, као и повећање стандарда свих припадника.

– Управо зато хоћу сада, у име свих припадника Министарства одбране и Војске Србије, да се захвалим врховном команданту Војске Србије Александру Вучићу што ће плате бити повећане за 10 процената, упркос бројним отпорима. Захваљујући  његовој упорности и ставу да се на првом месту припадници безбедносних структура, наравно, и припадници Војске Србије, морају наградити за тежак и самопрегоран рад,  можемо да кажемо да ћемо првог јануара  2018. године имати веће плате него што смо икада имали – рекао је министар Вулин, који је ради илустрације додао да је, у октобру 2014. године, пре смањења плата, професионални војник имао 34.611 динара, док ће, након повећања тај износ бити 39.216 динара.

Министар Александар Вулин је рекао да су предузете и друге мере за побољшање стандарда.

– Дневна накнада за рад на терену и дневна накнада за трошкова за службу на посебним војним објектима, повећана је од 1. септембра на 1.100 динара, уместо 800 динара, на иницијативу председника Републике  Србије, а  у сарадњи са МУП Србије и БИА, започела је израда пројекта дугорочног стамбеног збрињавања припадника свих безбедносних структура. Такође, солидарна помоћ у случају рађања детета професионалног војног лица, односно цивилног лица, утврђена је  у висини просечне зараде у нашој земљи, која, према ппоследњи подацима, износи око 47 хиљада динара.

Министар одбране је истакао, да је у складу са наређењем врховног команданта, приведен крају, и  биће представљен 20. октобра, пројекат опремања 1500 војника, односно, снага Војске Србије за хитно реаговање, у складу са највишим могућим светским стандардима.

– Такође, оно што вас је све, без изузетка, сигуран сам, обрадовало, то што је стигло шест авиона МИГ 29 из војно-техничке помоћи, договорене с Руском федерацијом. Било је и оних злурадих који су говорили да никад неће доћи, а и кад дођу, да неће ништа ваљати, а дошло је шест мигова, сигуран сам, на радост сваког од вас, свих грађана Србије, и како је рекао начелник Генералштаба Војске Србије, наше ваздухопловтсво је спашено. То је први пут да смо од 1987. године добили нове ваздухоплове, тако се јача наше ваздухопловство, и сада можемо да кажемо да је његова будућност извесна – рекао је министар Вулин.

Он је истакао да је Србија војно неутрална земља и, сходно томе, сарађује са свима, са ОДКБ, са НАТО-ом, с оружаним снагама Сједињених Америчких Држава и Руске Федерације, Народноослободилачком армијом Кине и свим земљама од којих можемо да научимо и онима које хоће да уче од нас.

– Захваљујући  раду припадника Војске Србије, наши војници, официри и инструктори, наши лекари, изузетно су цењени и са нама хоће да вежбају сви, тако да је 470 наших припадника учествовало у реализацији осам мултинационалних вежби, с Руском Федерацијом, САД, Белорусијом, Бугарском, Македонијом, Црном  Гором, Молдавијом, Румунијом, Словенијом, Албанијом и Украјином – рекао је министар одбране, који је посебно истакао важност учешћа наших припадника и у мултинационалним операцијама.  

Oцењујући безбедносну ситуацију у земљи стабилном, министар одбране Александар Вулин истакао је да „у потпуности контролишемо не само своју територију него и сва дешавања на њој, у складу са нашим законским овлашћењима“.

– У потпуности, такође, контролишемо мигрантску кризу и њене последице и не дозвољавамо да се било каква политичка, или било која друга нестабилност, прелије на наш простор. Грађани Републике Србије могу да буду мирни и сигурни док имају овакву Војску Србије.

Говорећи о безбедносним изазовима, министар је рекао да су они делом свима познати и то свакако јесте мигрантска криза и њене последице.

– Такође, то је верски и политички екстремизам који прети свакој земљи на свету, па наравно и Србији, не у мањој мери. Постоје, наравно, и изазови о којима припадници наших обавештајних служби и те како брину, и није баш то за сваки разговор и свако појављивање, али, као што видите, све је мирно и све је добро, а то никад није случајно. Кроз ову земљу је прошло милион људи који нису наши држављани без и једног јединог инцидента и то није случајно, и не може да буде случајно. Да није рада, између осталих, и наших обавештајних служби, и то врло далеко од граница наше земље, не би Србија била тако сигурна и мирна.

У овом тренутку, у десет мултинационалних операција УН и ЕУ ангажована су 344 припадника Војске Србије.

Одговарајући на новинарско питање о попуни и одласку припадника из редова Војске Србије, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић је истакао да се питања те врсте решавају свакодневно, а да се Војска с проблемима те врсте суочава од преласка на професионални начин попуне, и да није реч о нечему новом.

– У Војску Србије људи долазе и из ње одлазе. Oдлазе у зависности од њихових жеља, могућности, али и потреба Војске. Данас имамо мали број земаља у свету које се могу похвалити и бити задовољне са интересовањем људи за службу у војсци, тако да, то што се код нас догађа, у смислу повећаног или смањеног интересовања, није ништа ново, рекао је начелник Генералштаба.

Он је истакао да је истина да сваки добро обучени професионални војник, односно војник по уговору, који напушта Војску иза себе оставља упражњено место и које тражи поновну обуку.

– Све су то ризици које смо процењивали и знали мање или више када смо се одлучивали за професионални начин попуне. Ја не кажем да је тај начин најбољи, он је подложан дневним анализама и често разговарам са стручњацима војне струке, својим колегама о томе. Нормално је да ће сваки наш припадник, професионални војник, који нађе бољи посао, покушати да иде тамо где су већа примања, где му послодавац нуди више, али не бих рекао да је то толико изражен проблем и, што је најважније, то не  доводи у питање способности Војске, то је процес који траје и ми имамо решења.

– Осим што смо оставили могућност добровољног служења војног рока, лично ме радују и одређена настојања и размишљања да покушамо да и оне људе који нису у Војсци, ни добровољно ни професионално, на неки начин припремамо за оно што их очекује у одбрани земље. То је одлична вест – рекао је генерал Диковић и истакао да имамо стабилну попуну Војске, а да ће „све оно што је министар изнео, по питању побољшања статуса, сигурно позитивно утицати на интересовања свих да раде у Војсци“.

У  2017. години у Војску Србије примљено је 1114 професионалних војника. У процесу пријема налази се још 867 лица. 

Повезане вести