Жестоке припреме наших тенкиста у Русији

Среда, 23.7.2014 | Актуелности

Тенкисти Војске Србије који су 19. јула допутовали у Руску Федерацију како би учествовали на међународном Тенковском биатлону без предаха се припремају за то такмичење. Поред наших момака и домаћина Русије за сада су окупиле репрезентације војски Анголе, Монголије, Кине, Индије, Венецуеле.

Тенкисти Војске Србије који су 19. јула допутовали у Руску Федерацију како би учествовали на међународном Тенковском биатлону без предаха се припремају за то такмичење.

Поред наших момака и домаћина Русије за сада су окупиле репрезентације војски Анголе, Монголије, Кине, Индије, Венецуеле, а сваког дана се очекује да у Нарофоминск надомак Москве стигну и такмичарске екипе из Казахстана, Белорусије, Кувајта и Јерменије. Могуће је да се у последњем тренутку прикључи још нека земља.

По свему што се до сада могло видети на полигону Кантамировске дивизије све војске које су послале своје екипе, схватиле су ово такмичење веома озбиљно.

Иако веома спремни, тимови не желе да откивају своје адуте до самог почетка такмичења и за сада се труде да најважније сегменте тренинга сакрију од очију конкуренције.

Кинези су, на пример, једина репрезентација која је у Руску федерацију допремила сопствене тенкове, муницију, па чак и гориво и мазива, а њихове тенковске посаде директно су се упутиле на полигон Алабино где ће се такмичење одвијати, док су остали у Нарофминску где ће се припремати још неколико дана.

Јуче је на полигону први пут виђена и Руска репрезентација која је одвојено од других увежбавала гађање. Према ономе што се могло видети, резултати гађања руског тима су импресивни, што се од домаћина и очекивало.

Наше посаде су свакога дана, изузев у недељу када су посетили културно историјске споменике Москве, радиле на борбеној техници. Oд ујутру до касног поподнева увежбавају се елементи вожње по полигону, то јeст савлађивање препрека и реализују се гађања из свих врста тенковског наоружања. Свако вече спроводе се физички тренинзи.

Пуковник Жељко Кузмановић каже да су резултати које наши момци за сада постижу на нивоу очекиваног и да ће само такмичење показати можемо ли се мерити са осталима.

— Свако такмичење на коме учествују велесиле какве су Кина, Индија и Русија је веома озбиљно. Поред њих ту је низ других земеља које имају велику традицију оклопних јединица и свака од њих, колико сам успео да приметим, има веома спремне посаде. Част нам је да можемо да се одмеримо са њима. Ако у обзир узмемо колико те државе имају становника, колику површину заузимају, колике су њихове оружане снаге и са колико тенкова располaжу, можемо слободно рећи да је ово нека врста првенства света – каже пуковник Кузмановић.

Догађаје у Нарофоминску и Алабину прате екипе Сверуске националне телевизије. Тенковки биатлон који је на нивоу Руских оружаних снага недавно завршен и на коме су и одабрани тимови за међународно такмичење изазвао је приличну пажњу јавности, па се очекује да за предстојећу међународну смотру тенкиста занимање буде још веће.

Повезане вести