Завршне припреме за Тенковски биатлон

Четвртак, 8.7.2021 | Обука
Тенкисти Војске Србије ушли су у завршну фазу припрема за учешће на Међународним војним играма у дисциплини Тенковски биатлон — престижном такмичењу које ће се крајем августа и почетком септембра одржати на полигону Алабино, недалеко од Москве.

Биће то осми наступ припадника Војске Србије на Тенковском биатлону, на коме се очекује учешће екипа из више од 20 земаља.

У завршној фази припрема које се реализују на полигону „Пасуљанске ливаде“ обједињено је гађање комплетним колективним наоружањем тенка. На основу постигнутих резултата гађања, брзине и квалитета припреме за гађање и рада посаде као целине, биће одабране три такмичарске и једна резервна посада које ће представљати Војску Србије на такмичењу у Руској Федерацији.  

Формат Тенковског биатлона је исти као и прошле године, уз мање измене. Посаде тенкова имају задатак да за што краће време пређу стазу дужине око 4100 метара, правилно савладају препреке на њој и погоде циљеве тенковским топом, спрегнутим и противавионским митраљезом. Такмичење се састоји од индивидуалне трке, полуфиналне штафетне трке и финалне штафетне трке.

За успех на овом такмичењу неопходна је одлична физичка способност такмичара па се свакодневно након увежбавања на тенковима реализује и физичка обука. Иако припреме трају већ три месеца, радни елан, ентузијазам и жеља за усавршавањем вештина видљиви су на сваком увежбавању.

Повезане вести