Припреме пешадијске чете за ангажовање у мировној операцији

Понедељак, 16.10.2023 | Обука
На полигону „Боровац“ и у бази „Југ“ код Бујановца у току је реализација колективне обуке пешадијске чете Војске Србије за учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану.

Oбука се изводи у теренским условима и представља део вишемесечних припрема које припадници ове јединице из састава Друге бригаде копнене војске пролазе, како би били у потпуности оспособљени за реализацију наменских задатака у мировној операцији.

Након индивидуалне тактичке и ватрене обуке, реализоване у првом сегменту оспособљавања, јединица сада увежбава тактике, технике и процедуре за извршавање задатака који је очекују у Либану, као што су патролирање, обезбеђење контролних пунктова, пратња конвоја и контрола масовног окупљања. Тактички задаци и супозиције које припадници јединице решавају су у потпуности прилагођени ситуацијама у којима се могу наћи током извршавања задатака у зони операције. 

Припреме јединице завршавају се следећег месеца реализацијом тактичке вежбе, на којој ће у пракси бити проверени њена обученост и интероперабилност за учешће у мисији. 

Делу обуке пешадијске чете претходне недеље су присуствовали представници оружаних снага Краљевине Шпаније који ће у Либану бити ангажовани на командним дужностима у оквиру шпанског батаљона, у чијем се саставу ангажује ова јединица Војске Србије.

Ангажовање пешадијске чете Војске Србије у мисији у Либану започело је 2013. године, а у овој мировној операцији Уједињених нација се тренутно налази и наш вод за заштиту снага, штабни официри и група специјалиста задужених за подршку контингенту.

Повезане вести