Генерална проба Приказа способности Војске Србије и Министарства унутрашњих послова „Одбрана слободе“

Среда, 8.5.2019 | Из јединица

Министар одбране Александар Вулин, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас у Нишу провери припремљености за Приказ способности Војске Србије и Министарства унутрашњих послова „Одбрана слободе“.

На данашњој генералној проби министри Вулин и Стефановић и генерал Мојсиловић имали су прилику да се увере да је више од 4.000 војника и полицајаца, као и техника и наоружање, спремно за предстојећи приказ који ће бити одржан на том месту у петак 10. маја.

Према речима команданта приказа бригадног генерала Владете Балтића, увежбавање за заједнички приказ способности Војске и МУП-а поводом Дана победе отпочело је у суботу.
 
– Веома сам задовољан достигнутим нивоом припрема, а данас сте били у прилици да видите како ће изгледати приказ способности. Припреме иду по плану и до петка нам је остало да неке детаље увежбамо и коригујемо, како би то све било, како ми војници кажемо, „под конац“ – нагласио је генерал Балтић.
 
Командант приказа најавио је да ће у петак 10. маја нишким булеваром Николе Тесле продефиловати пешадијски и моторизовани ешелон, а у програму је налет ваздухопловног ешелона и падобрански десант.

– Грађани Србије ће моћи да виде и ветеране војске и полиције, а убеђен сам да ће уживати и у егзерциру који ће приказати Гарда Војске Србије – истакао је генерал Балтић.
 
Уз учешће око 300 борбених и неборбених возила и система и око 40 ваздухоплова, у Нишу ће грађани тога дана моћи да виде и борбена возила пешадије, тенкове, борбена возила „Хамер“, артљеријске системе „Огањ“, борбена возила „Лазар“, артиљеријска оруђа „Нора“, ПВО системе, оклопна возила жандармерије, полицијска возила, средства из развоја предузећа Одбрамбене индустрије Србије „Шумадија“, „Алас“, „Милош“, „Огањ модуларни“, „Огањ дигитални“, „Пасарс“ и савремено наоружање и опрему по пројектима „1500“ и „1500+“.

За припрему, организовање и извођење Приказа одговоран је командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант приказа је заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић, док је у име МУП-а одговоран командант Жандармерије пуковник полиције Дејан Луковић.

Повезане вести