Почела међународна вежба „Сајбер Тесла 2021“

Понедељак, 6.12.2021 | Међународна сарадња
Међународна командно-штабна вежба „Сајбер Тесла 2021“ (Cyber Tesla 2021) одржава се ове недеље у касарни „Војвода Радомир Путник“ у Горњем Милановцу и на издвојеним местима у Сједињеним Америчким Државама и Мађарској. 

Циљеви вежбе, чија је тема одбрана телекомуникационо-информационог система од претњи из сајбер простора, су изградња војних капацитета система одбране и Националног центра за превенцију ризика у ИКТ системима Републике Србије за одбрану од високотехнолошких напада, као и унапређење сарадње са релевантним државним и приватним сектором у циљу заштите информационог простора Републике Србије.

Реализацијом вежбе унапређују се капацитети за реаговање на инциденте у сајбер простору, побољшава се координација органа и институција у чијој су надлежности послови информационе безбедности, размењују искуства из области информационе безбедности и унапређује билатерална војна сарадња Војске Србије са оружаним снагама земаља учесница.

Од 2016. године вежба „Сајбер Тесла“ изводи се једном годишње у оквиру Програма државног партнерства Србије и Охаја у области заштите сајбер простора. На вежби учествују и представници приватног и јавног сектора и академске заједнице у Републици Србији из области информационе безбедности, а ове године су први пут учешће узели и припадници Мађарске војске. 

Припадници Војске Србије су претходно учествовали на међународном такмичењу тимова за офанзивна дејства у сајбер простору које је прошле недеље организовао тренинг-центар за обуку америчке војске и националних гарди Универзитета Мичиген, и у конкуренцији 13 екипа освојили прво место.

Повезане вести