Приказ наоружања и војне опреме у Крагујевцу

Понедељак, 28.6.2021 | Цивилно-војна сарадња
У организацији Министарства одбране и Војске Србије, данас је у Крагујевцу одржана манифестација „Отворени дан“, на којој су грађанима представљени део наоружања и војне опреме Војске Србије и средства која развија домаћа одбрамбена индустрија.

Манифестацији је присуствовао врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић, заједно са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем.

Председник Вучић је том приликом изјавио да ће Војска Србије већ у јануару или фебрару следеће године бити двоструко снажнија него данас.
 
— Замислите оно што сте јуче видели, а за само девет месеци биће пута два — рекао је врховни командант Војске Србије током обиласка.
 
Он је захвалио Министарству одбране и Војсци Србије за организовање приказа, рекавши да све што се види припада нашем народу.
 
— Најсрећнији сам када видим да људи могу да уђу у наше хеликоптере. Њих они не треба да се плаше, већ други — истакао је председник Републике и додао да овакви догађаји треба чешће да се организују.
 
— Хвала и нашим фабрикама наменске. Јуче људи нису приметили 11 „пасарса“ које је из наше фабрике изашло, то је врло охрабрујуће. Честитка и за вас и за наше фабрике — рекао је председник Вучић.

У оквиру манифестације „Отворени дан“ грађани су данас били у прилици да виде бројна средстава наоружања и војне опреме којима располаже Војска Србије а која је произвела или модернизовала домаћа одбрамбена индустрија, затим средства која су за потребе војске претходних година набављена из других земаља и средства која се налазе у развоју.

Припадници Војске Србије приказали су практичну употребу борилачких вештина и сегменте дресуре службених паса, а најмлађи посетиоци су се са радошћу фотографисали са припадницима Војске Србије и маскирали камуфлажним бојама.

Представљена је и изложба униформи и наоружања „Српски јунаци и хероји од 1914. до 1999. године“, а заинтересованима је омогућено да се окушају у гађању из ваздушне пушке и пиштоља. 

Уз звуке маршева и војних корачница које је извео Репрезентативни оркестар Гарде, посетиоци манифестације „Отворени дан“ могли су да уживају и у војничком пасуљу.

Повезане вести