Дан примирја у Првом светском рату

Петак, 11.11.2022 | Култура и традиција
Поводом Дана примирја у Првом светском рату, изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић положио је данас венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.

У пратњи изасланика председника Републике су били начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и командант Гарде бригадни генерал Никола Дејановић.

Након полагања венца, министар Селаковић је у спомен-књигу уписао: „Победа славне српске војске у Великом рату немерљив је допринос моралном и историјском капиталу српске нације и један од темељних основа да себе и своје претке и потомке можемо да сматрамо победницима. Тај победнички дух рођен у жељи да се буде и остане свој, посебан, независан некада је тријумфовао на бојном пољу, а данас у економији, спорту, култури, образовању и на сваком другом плану. Да није било победе наших предака питање је да ли било и Србије данас – са том мишљу данашња покољења клањају се сенима славних предака и граде Србију својих потомака. Вечна вам слава, бесмртни јунаци!“. 

Дан примирја у Првом светском рату се као државни празник у Србији прославља од 2012. године, у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.

Повезане вести