Прослава Дана артиљеријско-ракетних јединица за ПВД

Петак, 29.9.2017 | Култура и традиција

У команди и јединицама Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране данас су одржане војне свечаности поводом 30. септембра – Дан артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства.

Пријем у Команди РВ и ПВО и свечано постројавање јединица у касарнама били су прилика да се сумирају постигнути резултати, укаже на значај и предстојећи развој овог рода Војске Србије, као и да се истакну они који су у години за нама постигли најбоље резултате у раду.

У касарни „Бањица“ у Београду присутнима се обратио командант РВ и ПВО генерал-мајор Ранко Живак, који је подсетио на богату историју и развој рода, као и на жртве које су припадници рода дали за слободу отаџбине. Уз осврт на најзначајније активности које су припадници артиљеријско-ракетних јединица реализовали ове године, генерал Живак је истакао и планове за предстојећи период.

На крају свечаности положени су венци на спомен-обележја посвећена погинулим припадницима артиљеријско-ракетних јединица.

Дан артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства прославља се у знак сећања на 30. септембар 1915. године и прво обарање непријатељског авиона у Првом светском рату. Тог дана је редов артиљеријског пука „Танаско Рајић“ Радоје Љутовац хицем из модификованог топа са положаја на Метином брду оборио непријатељски аероплан, што је било прво обарање летелице хицем са земље на овим просторима. У периоду између два светска рата 30. септембар прослављан је као крсна слава противавионске артиљерије, а од 1994. године слави се као Дан артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства.

Повезане вести