Обука ронилаца Речне флотиле

Понедељак, 20.11.2023 | Обука
На више локација на Дунаву у току је реализација редовне обуке и кондицирања припадника ронилачке јединице из састава Речне флотиле за реализацију широког спектра задатака у захвату унутрашњих пловних путева.

Овом обуком започиње зимски циклус оспособљавања ронилаца за реализацију задатака при веома ниским температурама воде, а општи циљ је одржавање и даље унапређење како индивидуалне обучености појединаца, тако и укупне борбене готовости јединице.

У складу са програмом обучавања, у овој фази увежбавају се стандардне процедуре приликом зарона, претраживања речног дна, савлађивања подводних препрека и дужинског роњења по азимуту, те тактичке радње које се примењују у противдиверзантском обезбеђењу бродова у уређеном рејону базирања. 

Велики број сложених задатака које обављају рониоци у Војсци Србије, од подводног минирања, противминског и противдиверзантског обезбеђења важних објеката на унутрашњим пловним путевима до трагања и спасавања у свим временским условима, захтевају њихову изузетну увежбаност, физичку спремност и менталну снагу. 

Стога је неопходно да се њихова обука реализује током целе године како би у сваком тренутку били способни за решавање најтежих ситуација и припремљени за највеће психофизичке напоре.

Повезане вести