Празници геодетске службе и Војногеографског института

Понедељак, 5.2.2018 | Култура и традиција

У Војногеографском институту данас је обележен Дан те установе и Дан геодетске службе.

Свечаности су присуствовали представници Војске Србије, научних и образовних институција са којима Војногеографски институт има развијену научно-техничку сарадњу, као и активни и пензионисани припадници геодетске службе.

Поздрављајући присутне, начелник Војногеографског института пуковник доц. др Зоран Срдић истакао је да се данас уз 142 године постојања геодетске службе и Војногеографског института обележава и 150 година од рођења академика генерала Стевана Бошковића, који је био на челу геодетске службе и Војногеографског института од 1900. до 1937. године.

– У протеклој години остварени су важни резултати у области аерофотограметријског снимања и ангажовања Института у националном пројекту IPA2014 „Обнова последица поплава у Републици Србији“, у оквиру којег је добијена веома вредна опрема. Осим тога, бројни су резултати научно-истраживачког рада, од којих је најважнији пројекат дигитализације архива геодетске, картографске и фотограметријске документације Института, нагласио је пуковник Срдић.

Говорећи о плановима за ову годину, начелник Института истакао је да ће један од тежишних задатака бити учешће у реализацији пројеката од националног значаја, као што су Српска енциклопедија и Национални географски атлас Србије, који се реализују под покровитељством Српске академије наука и уметности и Матице српске.

На крају свечаности приказан је филм Војногеографски институт кроз три века, у продукцији Војнофилмског центра „Застава филм“.

Повезане вести