Обука најмлађих пилота Војске Србије за наставнике летења

Четвртак, 24.2.2022 | Обука
На војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници, поред редовних тренажних летова, реализује се и обука најмлађих пилота Војске Србије за наставнике летења на школским авионима „утва 75“.

Обуку похађају потпоручници из састава 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде који су током школовања на Војној академији прошли програм летачке обуке, остварили потребан број сати налета и својим летачким и радним особинама показали да су у потпуности спремни за даље специјалистичко усавршавање. 

Они се оспособљавају за извођење почетне селективне обуке са кандидатима за упис на студијски програм Војно ваздухопловство Војне академије и кандидатима за слушаоце Курса за резервне официре рода авијације.

Пилоти сада пролазе обуку по свим разделима летачке обуке у улози наставника летења, од основног, акробатског, навигацијског, групног до инструменталног летења. Претходно су успешно савладали тромесечни теоретски део обуке на Војној академији и методски се оспособили за извођење наставе.

Завршетком њиховог оспособљавања Војска Србије ће добити још једну генерацију младих пилота – наставника летења у потпуности обучених за извођење почетне слелективне летачке обуке који ће, заједно са својим искусним колегама из 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле, обучавати кандидате за пилоте Војске Србије.

Повезане вести