Први падобрански скокови војника на служењу војног рока

Петак, 9.2.2024 | Обука
Војници генерације „септембар 2023“ који други део војног рока служе у 63. падобранској бригади Војске Србије успешно су извели своје прве падобранске скокове.

Реч је о завршном делу основне падобранске обуке војника, који обухвата скокове ради упознавања падобрана и његових маневарских способности, скокове са отварањем резервног падобрана, као и оне са личним наоружањем и опремом и у ноћним условима. 

Скокови су реализовани из хеликоптера Ми-17 у рејону војног аеродрома „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу, уз употребу десантних падобрана који омогућавају маневрисање ради избегавања препрека и приземљења на жељену десантну просторију. 

Да би дошли до овог дела обучавања, војници су претходно морали да прођу индивидуално оспособљавање у центрима Команде за обуку и потом, у 63. падобранској бригади, садржаје из тактике специјалних дејстава, ватрену обуку и земаљски део падобранске обуке. За то време су стекли основна војничка знања, научили да рукују савременим наоружањем и опремом и савладали технике извршења падобранског скока и процедуре у принудним ситуацијама.

Успешним завршетком падобранске обуке војници су стекли звање „падобранац“, а тиме и могућност да по завршетку војног рока постану професионални припадници ове елитне јединице Војске Србије, за шта влада велико интересовање.

Повезане вести