Обележен Дан Специјалне бригаде

Петак, 29.9.2017 | Култура и традиција

У панчевачкој касарни „Растко Немањић“ данас је обележен 29. септембар – Дан Специјалне бригаде.

Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, представници Министарства одбране и Војске Србије, МУП-а, локалне самоуправе, Српске православне цркве и бројни грађани.

Том приликом, командант Специјалне бригаде бригадни генерал Зоран Величковић истакао је да су период између два празника обележиле бројне значајне активности које је јединица извршавала, међу којима је и 800 различитих гађања, више стотина тактичких вежби са бојевим гађањем, стационарно логоровање са обуком у летњим условима, више од хиљаду скокова и стотине часова зарона и других садржаја специјалистичке обуке, као и учешће на вежбама међународног карактера.

– Постоје и многи други показатељи да у развоју савремених специјалних јединица корачамо правим путем. Јасно је да су наше жеље и потребе веће, као и сама амбиција да будемо препознатљива специјална јединица. Ипак, та тежња нас није удаљила од реалности и задовољствo постигнутим резултатима адекветватно je нашој озбиљности и професионалном приступу сваком задатку. Наша опредељења су највише оперативне спасобности и спремост да се одговори на изазове и претње, до чега ћемо доћи само врхунском обуком, одговорношћу и чврстом војничком дисциплином – нагласио је генерал Величковић.

У спомен-соби Специјалне бригаде, након војничког дела свечаности и свечаног дефилеа, положен је венац у знак сећања на погинуле припаднике те јединице. Већ традиционално, на данашњој свечаности посетиоци су имали прилику да погледају арсенал савременог наоружања и опреме који користи ова елитна јединица наше војске.

Специјална бригада је формирана 29. септембра 2006. године обједињавањем 72. специјалне бригаде, 63. падобранске бригаде и делова 82. поморског центра и Противтерористичког одреда „Кобре“.

Повезане вести