Тактичка вежба „Штит 05“

Четвртак, 2.6.2022 | Обука
У бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ је реализована тактичка вежба „Штит 05“, током које су проверени борбена спремност и способност јединица Војске Србије декларисаних за учешће у мултинационалним операцијама по Концепту оперативних способности.

Током двонедељних вежбовних активности, лака пешадијска чета, два вода војне полиције и два вода атомско-биолошко-хемијске одбране су, у складу са сценаријем вежбе, решавали тактичке задатке прилагођене ситуацијама које их могу очекивати у мултинационалним операцијама. 

У складу са достигнутим нивоом припремљености, на вежби су лака пешадијска чета, један вод војне полиције и један вод АБХО прошли завршну проверу другог нивоа коју је вршио међународни евалуаторски тим, док су самоевалуацију првог нивоа, коју су оцењивали евалуатори Војске Србије, успешно савладали вод војне полиције и вод АБХО. Јединице Војске Србије су испуниле захтеване стандарде оспособљености за ангажовање у међународном окружењу, показавши притом висок ниво обучености и професионалног односа према задацима.

Према Концепту оперативних способности, јединице декларисане за учешће у мултинационалним операцијама пролазe свеобухватне припреме и четири нивоа провере интероперабилности и борбене готовости. Прва два нивоа су у надлежности земље домаћина, док на завршна два нивоа провере јединице оцењује међународни тим евалуатора.

Повезане вести