Мултинационална вежба „Балкански мостови 2019“

Четвртак, 3.10.2019 | Обука
Припадници Војске Србије учествују на мултинационалној командно-штабној вежби подржаној рачунарским симулацијама „Балкански мостови 2019“, која се од 30. септембра до 4. октобра одржава у седам земаља региона.

Главно место извођења вежбе је у Софији у Бугарској, а осим Србије земље учеснице су Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Грчка, Румунија, Северна Македонија, Турска и Црна Гора.

Циљ вежбе је промоција међусобног разумевања, поверења и сарадње међу земљама учесницама и унапређење интероперабилности оружаних снага земаља региона у области обуке уз употребу рачунарских симулација.

Вежбом је обухваћен рад мултинационалног батаљона у мировној операцији, са акцентом на свеобухватном приступу у решавању задатака у зони операције и сарадњи са владиним и невладиним организацијама, медијима и органима локалне самоуправе. 

Заменик руководиоца вежбе на главном месту у Бугарској је начелник Центра за обуку путем симулација Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије пуковник Мичо Бранковић, док је руководилац на издвојеном месту вежбе у Србији, заменик начелника Центра пуковник Радован Бабић.

На издвојеном месту вежбе у Центру за обуку путем симулација у Београду учествују и представници Црвеног крста Србије.

Повезане вести