Војска Србије поставила привремени мост на брду Хисар

Уторак, 2.8.2022 | Цивилно-војна сарадња
Припадници инжињеријског батаљона из састава Копнене војске поставили су мост преко археолошких ископина на брду Хисар у Прокупљу ради обезбеђења услова за наставак радова на уређењу ове локације.

Реч је о тешком механизованом мосту, дужине 20 метара и носивости до 40 тона укупног оптерећења, којим ће моћи да саобраћају тешке грађевинске машине ангажоване на асфалтирању саобраћајница до овог брда, на ком се налазе остаци средњовековне тврђаве. 

Локална самоуправа је радове на уређењу брда Хисар и рестаурацију археолошких и историјских знаменитости започела пре три године уз подршку ресорних министарстава, а помоћ Војске Србије је била кључна за наставак радова будући да се на траси налазе вредна археолошка налазишта и ископине које је требало премостити. 

Реализација ове активности, којом Војска Србије пружа подршку локалној самоуправи, представљала је и одличну прилику за додатно оспособљавање инжињераца за постављање тешких механизованих мостова, који су намењени за савлађивање сувих и водених препрека до 40 метара ширине.

Повезане вести