Крсна слава Генералштаба Војске Србије

Понедељак, 6.5.2024 | Култура и традиција
Крсна слава Генералштаба Војске Србије, Свети великомученик Георгије — Ђурђевдан свечано је обележена данас у касарни „Бањица 2“ у Београду.

Домаћин славе, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић пожелео је добродошлицу гостима и упутио честитке свим припадницима Војске Србије и грађанима у земљи и расејању који славе Ђурђевдан.

Он је указао на значај неговања традиције и очувања духовне вертикале за снагу војничког колектива и истакао да је и то што Генералштаб и јединице Војске Србије имају свог духовног покровитеља у функцији јачања духовних и моралних вредности и патриотизма припадника наше војске.

Свету литургију у параклису Светог великомученика Георгија, небеског заштитника Генералштаба Војске Србије, служио је епископ липљански и војни Доситеј, уз саслужење војног свештенства.

Литургији и, потом, благосиљању дарова и резању славског колача, присуствовали су чланови Колегијума начелника Генералштаба и бројни официри, подофицири и цивилна лица на служби у Генералштабу Војске Србије.

Генералштаб Војске Србије своју славу, Ђурђевдан, прославља од 2018. године, чиме наставља традицију обележавања крсне славе у српској војсци започету 1888. године.

Повезане вести