Упућивање јединице Војске Србије у мисију УН у Либану

Среда, 6.9.2023 | Мултинационалне операције
У мировну операцију Уједињених нација у Либану јуче је, са аеродрома „Константин Велики“ у Нишу, упућен вод за заштиту снага из састава Команде за обуку.

Ова јединица Војске Србије ће у наредних шест месеци, у оквиру италијанског контингента, извршавати задатке обезбеђења базе Уједињених нација у сектору „Запад“. 

Пре упућивања у мисију, припадници јединице су прошли свеобухватне припреме које су укључивале и вишемесечну обуку на полигонима и вежбалиштима Војске Србије, како би у потпуности били спремни за ангажовање у мировној операцији. Они ће у Либану преузети дужност од претходне ротације вода који је са успехом реализовао све постављене задатке у складу са мандатом мисије.

Војска Србије учествује у мировној операцији Уједињених нација у Либану од 2010. године. Осим вода за заштиту снага, Војска Србије у овој мисији тренутно ангажује и пешадијску чету, као самосталну јединицу у саставу шпанског батаљона, штабне официре у команди мисије и групу специјалистичких официра задужених за подршку нашем контингенту.

Повезане вести