Промоција књиге “Српска војска у Великом рату 1914-1918“ у Дому ВС у Нишу

Четвртак, 27.3.2014 | Цивилно-војна сарадња

Вечерас је у нишком Дому војске одржана промоција књиге Душана М. Бабца „Српска војска у Великом рату 1914-1918“. Промоцији су присуствовали заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Милосав Симовић, припадници нишког гарнизона, представници Клуба генерала, Удружења пензионисаних официра и подофицира, Организације резервних војних старешина и грађани Ниша.

Вечерас је у нишком Дому војске одржана промоција књиге Душана М. Бабца „Српска војска у Великом рату 1914-1918“.

Промоцији су присуствовали заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Милосав Симовић, припадници нишког гарнизона, представници Клуба генерала, Удружења пензионисаних официра и подофицира, Организације резервних војних старешина и грађани Ниша, док су о самој књизи говорили главна уредница издавачке делатности МЦ „ Одбрана“ Драгана Марковић, професор др Миле Бјелајац, аутор књиге Душан М. Бабац и уредница издања Снежана Ђокић.

Присутне госте поздравила је Драгана Марковић и упознала их са активностима Медија центра „ Oдбрана“ и планираним издавачким подухватима за ову годину. Потом је професор др Миле Бјелајац, који потписује и рецензију Бабчеве књиге, исцрпно говорио о структури књиге и њеном значају.

— Својим садржајем и са преко 540 фотографија и илустрација књига ће представљати комбинацију кратке верзије српског учешћа у Великом рату и слику њених бораца, официра, народа и страдања. Ово је једна свежа, квалитетно нова презентација имиџа српске војске, која је овом књигом оживљена, визуелизована на најбољи могући начин. Њоме није само креиран имиџ српске војске у Првом светском рату, овим начином представљена је и Србија, издавач књиге и данашња војска пред светом — рекао је професор Бјелајац.

Аутор књиге Душан М. Бабац је у свом излагању подвукао да је српска војска заслужила овакву књигу, која је, са велики бројем фотографија и илустрација, на корак да постане вредан документарни филм. Он је прочитао и неколико цитата из којих се може видети како су о српској војсци говорили како њени савезници, тако и њени непријатељи.

Гостима из Београда се, у име Kоманде Копнене војске и присутних посетилаца, захвалио генерал-мајор Милосав Симовић и том приликом нагласио да промовисана књига много значи припадницима Војске Србије и да сви морамо да осетимо те велике дане и легендарна дела наших предака.    
 

Повезане вести