Почасна артиљеријска паљба и променадни дефилеи поводом Дана државности

Петак, 14.2.2020 | Култура и традиција
Поводом обележавања 15. фебруара — Дана државности Републике Србије, а по наређењу председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, припадници Гардијског батаљона данас су извршили почасну паљбу са Савског платоа на Калемегдану, са 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа.

Почасној паљби претходио је променадни дефиле Репрезентативног оркестра Гарде Кнез Михаиловом улицом у Београду, од Трга републике до Калемегдана, који је започео уз звуке „Марша на Дрину“ а потом су се на репертоару смењивали српски маршеви „Краљева гарда“, „Милош Велики“ и „Александар Први“ и познате корачнице, под диригентском палицом мајора Небојше Стоиљковића.

Војни оркестар Ниш извео је променадни дефиле у Нишу, од Трга краља Милана, Обреновићевом улицом до Трга краља Александра, под диригентском палицом мајора Дејана Ђорђевића.

Србија обележава Сретење — Дан државности, у знак сећања на 15. фебруар 1804, када су српски устаници, предвођени Ђорђем Петровићем Карађорђем, на Збору у Орашцу покренули Први српски устанак, чиме је почела обнова српске државности после вишевековне отоманске власти. Истог датума 1835. године донет је Сретењски устав, први модерни устав Србије.

Повезане вести