Летачка обука кадета у 204. ваздухопловној бригади

Четвртак, 3.3.2022 | Обука
На војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници у току је летачка обука кадета завршне године Војне академије на школско-борбеним авионима „супергалеб“ Г-4.

Ова обука представља завршни сегмент оспособљавања кадета Војне академије студијског програма Војно ваздухопловство за почетне официрске дужности пилота у авијацијским ескадрилама Војске Србије и реализује се у 204. ваздухопловној бригади. 

Програмом су обухваћени сви раздели летачке обуке, од основног, акробатског, навигацијског и групног до инструменталног летења, како би будући пилоти били у потпуности оспособљени за самостално летење на овом типу ваздухоплова. 

Претходно су успешно савладали теоретски део обуке за авион „супергалеб“ Г-4 и летење на школском авиону „ласта“, које је реализовано током њихове четврте године школовања.

Захваљујући томе што се обука на школско-борбеном авиону „супергалеб“ Г-4 реализује још током студија на Војној академији — што је омогућено интензивним опремањем Ратног ваздухопловства и ПВО последњих година — створени су услови да се потпоручници по пријему дужности у ескадрилама Војске Србије фокусирају на напредне облике обуке и преобуку за сложеније типове ваздухоплова. Тиме се унапређује оспособљеност пилота Војске Србије за извршавање летачких задатака и способност Ратног ваздухопловства и ПВО за извођење ваздухопловних операција.

Повезане вести