Полагање војничке заклетве

Петак, 17.9.2021 | Из јединица
У касарнама Војске Србије у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу данас су одржане свечаности на којима су војничку заклетву положили војници на добровољном служењу војног рока генерације „септембар 2021“, кадети Војне академије и Медицинског факултета ВМА, слушаоци Курса за резервне официре, ученици Средње стручне војне школе и лица из резервног састава која нису служила војни рок са оружјем.

Изговарајући текст заклетве пред заставом Републике Србије, 737 младића и девојка обавезало се да ће чувати и бранити независност, сувереност и територијалну целовитост Републике Србије.

Свечаности у Ваљеву присуствовао је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, који је честитао положену заклетву и изразио задовољство што је систем одбране богатији за више од 700 младих људи спремних да бране своју отаџбину, суграђане и највише вредности нашег друштва.

У обраћању младићима и девојкама који су данас положили заклетву, начелник Генералштаба је нагласио да се улажу велики напори за додатно унапређење статуса и стандарда свих припадника Војске Србије.

Говорећи о значају снажне војске за стабилност у држави и напредак целокупног друштва, генерал Мојсиловић је рекао да Војска Србије свакодневно јача своје способности како би остала снага и фактор на који се мора рачунати.

— Република Србија се данас суочава са сложеним односима у сфери националне, регионалне и глобалне безбедности, који захтевају висок ниво способности система одбране и снага безбедности за одговор на све изазове, ризике и претње по националну безбедност. У светлу тих изазова, ми, припадници Војске Србије, опремамо се, обучавамо и непрестано унапређујемо нашу оспособљеност како бисмо одвратили потенцијалне агресоре и грађанима Републике Србије омогућили да безбедни и у миру граде своју будућност. За то имамо јасну и неподељену подршку врховног команданта Војске Србије и председника Републике Александра Вучића, као и Владе Републике Србије, захваљујући којој се последњих година Војска Србије убрзано опрема и јача своје способности за реализацију додељених мисија и задатака, истакао је генерал Мојсиловић.

— Идемо путем који су трасирали наши славни преци и претходници, решени и непоколебљиви да јачамо способности Војске Србије и извршимо сваки задатак који пред нас постави наша отаџбина, наша Србија, закључио је генерал Мојсиловић.

Полагању заклетве у Лесковцу присуствовао је заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, а у Сомбору командант Команде за обуку бригадни генерал Жељко Петровић.

Повезане вести