Обилазак јединица Центра за обуку логистике

Среда, 10.7.2019 | Обука

Министар одбране Александар Вулин, у пратњи заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Петра Цветковића, обишао је данас Чету за обуку водича паса, узгој и дресуру паса Центра за обуку логистике у касарни „Књаз Михаило“ у Нишу.

Министар Вулин: Војска Србије развија све своје способности


Министар Вулин, је након обиласка капацитета јединице, истакао да Војска Србије развија све своје способости.

– Све оно што смо у прошлости умели да радимо умемо и сада и подижемо то на виши ниво. Обука паса је од велике важности за Војску, али не само за Војску. Ови пси се обучавају не само за чуварску службу, већ и за борбене задатке, као и да проналазе и неексплодирана минска средства, да проналазе оне који су страдали у елементарној непогоди, а у стању су да пронађу наркотике – нагласио је министар Вулин додајући да су тако обучени пси у стању да помогну свима нама, али и да држава Србија боље функционише.
 
Развој обуке паса у Војсци Србије, истакао је министар Вулин, има велики потенцијал. Са Генералштабом се разматрају могућности да се и тај центар унапреди да и други могу да долазе, да се интензивно обучавају и да добијају не само знање, већ и псе.
 
– На Војсци Србије је да развија све своје способности и да се увек припрема да помогне свакоме коме је помоћ потребна – закључио је министар Вулин.
 
Наглашавајући да је љубав између пса и човека најважнији предуслов за рад у тој јединици, командир Чете за обуку водича паса, узгој и дресуру паса мајор Зденко Цвијетић истакао је да је чета, уз обуку водича, узгој и дресуру, задужена и за здравствено збрињавање паса.

– Мислимо да чета има капацитете да се развије у центар за обуку паса и то би било позитивно и за систем одбране и за обједињавање система других институција – нагласио је Цвијетић додајући да чета има довољан број паса и може да задовољи потребе наше војске, а расе које су заступљене су немачки овчари, белгијски овчари, шарпланинци и лабрадори.
 
Током данашњег обиласка, министар Вулин је са сарадницима, након реферисања, обишао и спомен-собу, ветеринарску амбуланту, смештајни простор за псе, а присуствовао је и приказу дела оспособљености водича паса и паса на вежбалишту.
 
Обиласку су присуствовали и заменик команданта Команде за обуку генерал-мајор Јелесије Радивојевић, начелник Управе за оперативне послове Генералштаба генерал-мајор Желимир Глишовић, командант Треће бригаде копнене војске бригадни генерал Слађан Стаменковић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић и командант Центра за обуку логистике пуковник Драган Љубић.

Повезане вести