Обука водича и паса за проналажење минско-експлозивних средстава

Уторак, 25.1.2022 | Обука
У Центру за обуку паса Војске Србије у Нишу у току је завршна фаза шестомесечног оспособљавања водича и дресуре службених паса за проналажење минско-експлозивних средстава.

На обуци у касарни „Књаз Михаило“ су подофицири који се оспособљавају за дужност водича службених паса у специјалним и јединицама војне полиције, који ће бити ангажовани на задацима противдиверзионе заштите, док дресуру пролазе одабрани пси трагачи узгојени у Центру специјално за ову намену. 

Водичи са службеним псима увежбавају реализацију противдиверзионих прегледа и претрес објеката и покретних средстава, а тежиште је на изоштравању и усмеравању чула мириса службених паса ради ефикасне идентификације трагова и проналажења скривених или одбачених експлозивних средстава. Они су претходно прошли основну обуку како би се стекло међусобно поверење и омогућила потпуна контрола и ефикасно вођење пса од стране водича приликом реализације задатака.

Ово је један од најсложенијих и најзахтевнијих облика обуке који се реализује у Центру, а његовом успешном реализацијом, Војска Србије добија водиче и службене псе обучене за задатке противдиверзионе заштите штићених лица, објеката и покретних средстава, као и друге задатке у противтерористичким операцијама у којима се могу употребити дресирани пси трагачи.

Повезане вести