Крсна слава Војске Србије

Уторак, 1.8.2023 | Култура и традиција
Крсна слава Војске Србије — Свети деспот Стефан Високи свечано је обележена данас богослужењем у Храму светог апостола и јеванђелисте Марка у Београду и славском трпезом у касарни у Топчидеру.

Свету архијерејску литургију тим поводом служио је патријарх српски Порфирије, уз саслужење епископа липљанског и војног Доситеја, ранијих војних епископа — шумадијског Јована, тимочког Илариона и нишког Арсенија, као и свих војних свештеника.

Литургији и, потом, благосиљању дарова и резању славског колача присуствовали су министар одбране Милош Вучевић, народни посланици, министри у Влади Републике Србије, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, као и бројни официри, подофицири и цивилна лица на служби у Војсци Србије.

Након богослужења, уприличена је свечана славска трпеза у касарни у Топчидеру. Домаћин славе начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић је гостима пожелео добродошлицу, а припадницима Војске Србије и свим грађанима који славе Светог деспота Стефана честитао данашњи заветни празник.

Генерал Мојсиловић је изразио задовољство што је у години у којој обележавамо десетогодишњицу успостављања верске службе, Војска Србије добила свог духовног покровитеља — племенитог и непобедивог Светог Стефана Високог, деспота српског.

Било је ово прво обележавање крсне славе Војске Србије од када је, раније ове године, Свети архијерејски сабор Српске православне цркве одлучио да патрон — небески заштитник Војске Србије буде Свети Стефан Високи, који је остао упамћен као мудар државник, успешан војсковођа, моћни чувар свог народа и, по упокојењу, чудотоворац.

Повезане вести