Војска Србије извела највећу вежбу у ноћним условима

Среда, 23.6.2021 | Обука
Више од 750 припадника Треће бригаде копнене војске, уз подршку јединица Ратног ваздухопловства и ПВО синоћ је на „Пасуљанским ливадама“ успешно реализовало,  до сада највећу вежбу Војске Србије у ноћним условима, на којој су изведене сложене борбене радње тактичке групе током одбрамбене операције ноћу, уз коришћење најсавременијих оптоелектронских средстава која су од недавно усвојена у наоружање Војске Србије. Вежба је реализована у оквиру Здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем „Муњевити удар 2021“. 

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић одао је признање Копненој војсци и Ратном ваздухопловству на реализацији садржајне и по многим аспектима безбедносно ризичне вежбе и поручио грађанима Србије да је Војска у стању да изврши све своје борбене задатке укључујући и оне који се изводе ноћу у сложеним метереолошким условима.

— Војска Србије у последњих седам дана у високом интензитету изводи своје вежбовне активности у ваздушном простору, на води, односно пловним унутрашњим путевима, и на копну. Вечерас смо присуствовали реализацији одбрамбене операције у ноћним условима, вежби која је веома захтевна и комплексна са високим елементима када говоримо о учинку ватре по циљу — изјавио је генерал Мојсиловић.

Он је изразио задовољство не само оствареним ватреним дејством, него и укупним тактичким и борбеним радњама.

— Копнена војска овим доказује да и у ноћним условима може да изводи своја борбена дејства не само у одбрамбеним операцијама, него и у нападним операцијама и то је нешто што учвршћује поверење у борбену технику са којом располаже Копнена војска и Ратно ваздухопловство и ствара поверење у све задатке које реализује Војска Србије — оценио је начелник Генералштаба.
Он је подсетио да су вежбовне активности започеле пре седам, дана провером борбене готовости целокупне Војске Србије.

— Испред нас је још део активности на бази „Југ“ и најсадржајнији и најдинамичнији део Здружене тактичке вежбе „Муњевити удар“ 27. јуна на привременом пологону „Пештер“ — нагласио је генерал Мојсиловић.

Јединицама Треће бригаде синоћ су садејствовали припадници Ратног ваздухопловства и ПВО, Тенковски батаљон Т-72М, Оклопно-извиђачки батаљон БРДМ-2М, део јединица Мешовите артиљеријске бригаде и припадници Војнотехничког института са средствима из развојног програма Одбрамбене индустрије Србије.

Учесници тактичке вежбе су приказали одбрану рејона у ноћним условима, комбинацијом маневра ватром и покретом. У току извршавања борбених дејстава под окриљем ноћи, припадници војске су се ослањали на савремене оптоелектронске системе за осматрање и гађање у ноћним условима, који су имплементирани у оклопна борбена возила точкаше „лазар 3”, ПАСАРС, „панцир С-1”, БРДМ-2МС, на тенковима Т-72МС, борбеним возилима пешадије, средствима из развоја, хеликоптерима Х-145 и Ми-35, те даљински пилотираним ваздухопловима ЦХ-92 и „врабац“. За решавање додељених задатака ноћу, остатку тактичке групе подршку је пружала ватрена група која је поред ватрене подршке одбране, уз помоћ осветљавајућих пројектила осветљавала бојиште и омогућавала сигурне поготке.

Здружену тактичку вежбу са бојевим гађањем „Муњевити удар 2021“ на осам локација широм Републике Србије изводе јединице Копнене војске у садејству са Ратним ваздухопловством и ПВО, 72. бригадом за специјалне операције и 63. падобранском бригадом, у циљу провере оперативних способности Војске Србије, као одговор на изазове, ризике и претње по безбедност грађана Републике Србије.

Повезане вести