Курс напредне прве помоћи за лекаре из Египта

Среда, 28.9.2022 | Обука
У Центру за обуку логистике у Нишу данас је завршен међународни курс напредне прве помоћи намењен припадницима страних оружаних снага.

Курс су похађали лекари-специјалисти из Оружаних снага Египта који се примарно не баве ургентним медицинским збрињавањем. Они су се, током вишенедељне обуке, оспособљавали за збрињавање повређених на месту несреће у мирнодопским и ратним условима, као и у случају елементарних непогода.

На курсу су увежбавани поступци који се примењују приликом почетне процене угрожености повређених, тријаже, извлачења повређеног у безбедну зону, прегледа пацијента по контролној листи, указивања прве помоћи и евакуације. Обуку су реализовали инструктори из Чете за обуку санитетске службе у сарадњи са  лекарима-специјалистима из Војне болнице у Нишу.

Успешним завршетком овог курса, полазници су у потпуности оспособљени за ефикасну употребу формацијских и приручних средстава приликом хитног збрињавања угрожених у различитим ситуацијама, као и за примену техника и процедура које се користе за спречавање даљег погоршања здравља повређених и оболелих.

Реализација различитих облика усавршавања за припаднике страних оружаних снага у Центру за обуку логистике представља потврду квалитета обуке у јединицама Војске Србије и доприноси јачању билатералних односа са партнерским државама, у овом случају Арапском Републиком Египат, са којом наша држава убрзано развија сарадњу на свим нивоима.

Повезане вести