Међународни курс цивилно-војне сарадње

Понедељак, 23.10.2023 | Обука
У организацији Одељења за цивилно-војну сарадњу (J-9) Генералштаба Војске Србије, данас је у Крушевцу започео међународни курс у области цивилно-војне сарадње.

Полазници курса су официри и подофицири из Војске Србије и оружаних снага Босне и Херцеговине, Бугарске, Италије, Северне Македоније, Сједињених Америчких Држава, Холандије и Црне Горе који се баве пословима цивилно-војне сарадње, као и представници цивилних институција из Републике Србије. 

Током двонедељне обуке у крушевачкој касарни „Цар Лазар“ и на полигону „Равњак“, они ће се оспособљавати за рад на различитим позицијама у тимовима и јединицама цивилно-војне сарадње на тактичком нивоу и унапредити знања о активностима цивилних организација у зонама мултинационалних операција.

Практичну и теоријску обуку реализује мешовити инструкторски тим Војске Србије и оружаних снага Италије, САД и Холандије, као и гостујући предавачи из Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, Комесаријата за избеглице и миграције и Црвеног крста Србије.

Реализација овог међународног усавршавања пружа полазницима основу за боље разумевање савремених изазова у раду с цивилним организацијама у сложеном оперативном окружењу, а уједно је и прилика да официри и подофицири из различитих земаља размене искуства из области сарадње с невојним структурама.

Повезане вести