Јачање Центра за мировне операције Војске Србије

Уторак, 23.8.2022 | Из јединица
У бази „Југ“ код Бујановца данас је одржана војна свечаност поводом препотчињавања Центра за обуку јединица за мултинационалне операције Центру за мировне операције Оперативне управе (Ј-3) Генералштаба Војске Србије.

Поступак препотчињавања спроведен је у складу са планираним организацијским променама у Војсци Србије, како би се унапредила организација и постигли још бољи резултати у реализацији индивидуалних и колективних припрема за учешће у мултинационалним операцијама. 

На овај начин у Центру за мировне операције је обједињен највећи део задатака из домена обуке, опремања, припрема и упућивања појединаца и јединица из Министарства одбране и Војске Србије у мисије ван граница Републике Србије.

Центар за обуку јединица за мултинационалне операције, који је до сада функционисао у саставу Копнене војске, реализује колективну обуку снага за ангажовање у другој мисији Војске Србије и пружа подршку у извођењу евалуације и сертификације обучености јединица наше Војске и партнерских земаља које се припремају за учешће у мировним операцијама. Ова јединица поседује неопходну инфраструктуру, најсавременија средства за извођење обуке, искусан и оспособљен инструкторски кадар, који га чине јединственим у региону са перспективом да постане регионални Центар за припреме јединица за мултинационалне операције.

Повезане вести