Обележавање годишњице Битке на Кошарама

Понедељак, 14.6.2021 | Култура и традиција
Поводом обележавања 22. годишњице Битке на Кошарама, врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић положио је данас венац крај Споменика јунацима са Кошара.

Након полагања венца, председник Вучић је разговарао са ветеранима ове славне битке и захвалио им на свему што су учинили за отаџбину.

У оквиру обележавања годишњице легендарне битке, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић примио је делегацију припадника херојских јединица које су учествовале у Бици на Кошарама и које су 1999. године браниле границу наше земље на караули, а вечерас ће у Комбанк дворани у Београду бити одржана комеморативна академија.
 
Битка на Кошарама је почела 9. априла 1999. године, када су у рејону карауле Кошаре на Јуничким планинама, припадници терористичке ОВК, уз помоћ НАТО авијације, покушали да изврше копнену инвазију на СР Југославију и направе продор ка Метохији. Иако суочени са далеко надмоћнијим противником, припадници Војске Југославије су пружили херојски отпор и спречили продор непријатеља. Борбе су трајале до 14. јуна 1999, када се Војска Југославије после Кумановског споразума повукла са Косова и Метохије.

Споменик јунацима са Кошара постављен је прошле године у парку у непосредној близини Клиничко-болничког центра „Др Драгиша Мишовић“. На постаменту су уклесана имена 108 војника, подофицира, официра, резервиста и добровољаваца који су страдали 1999. године на караули Кошаре.

Повезане вести