Новине у командовању Специјалном бригадом

Уторак, 2.4.2019 | Из јединица

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић обишли су Специјалну бригаду у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву, која је од данас под непосредном командом начелника Генералштаба Војске Србије.

Промена положаја Специјалне бригаде донета је на  основу смерница председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије, Александра Вучића, датих на Анализи оперативних способности Војске Србије за 2017. годину, како би се повећала брзина реаговања и поједноставила линија командовања најелитније бригаде Војске Србије. Овакав начин командовања пракса је у сличним јединицама у већини армија у свету.
 
Министар Вулин, обраћајући се окупљеним припадницима Специјалне бригаде, истакао je да када се каже тешко, када се каже мука, када се каже – биће први, мисли се на њих, на свакога од њих.
 
– Ви наследници славних ратних имена знате да сте они на које, када је тешко, када је најтеже, ваша држава, ваш народ, ваша Војска прво помисли. Ви знате да у тешким, и у најтежим часовима, они који су корачали пре вас, и ви са њима, никада нисте учинили погрешан избор. У ратовима који су Србији наметнути, ратовима које нисмо тражили, показали сте да сте достојни сећања на славне претке – нагласио је министар Вулин.
 
Према његовим речима, данас, стојећи пред припадницима Специјалне бригаде, сви осећају понос, што су сабрани, јединствени, сигурни и снажни и додао да се по наређењу врховног команданта Војске Србије Александра Вучића о припадницима Специјалне бригаде посебно води рачуна и када је у питању материјални положај, обука, опрема, положај у оквиру Војске, јер су оно најбоље што имамо.
 
Начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милан Мојсиловић изразио је задовољство што је у прилици да данас буде у Специјалној бригади, међу истинским и врхунским професионалцима.
 
– Пред вама ће бити задаци од стратегијског нивоа и карактера, а ваша јединица као једина овакве врсте у Војсци Србије, посебно је организована, обучена и опремљена да у извршавању својих специјалних борбених и неборбених, безбедносно-обавештајних задатака, који произилазе из стратегије одбране и војне доктрине, може са успехом да одговори и супротстави се савременим изазовима, ризицима и претњама – нагласио је генерал Мојсиловић.
 
Командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, подсетио је да је Специјална бригада формирана 2006. године, а у саставу Копнене војске била од 2007. до данас, елитни део Војске Србије.
 
– Успешно сте завршили све редовне и ванредне задатке које је ваша бригада добила од Команде Копнене војске, али и све оне које је Копнена војска добила од начелника Генералштаба, министра одбране и председника Републике Србије. Честитам вам на стручности, храбрости и пожртвованости, као и достојном представљању припадника Војске Србије и подизању њеног угледа – поручио је окупљеним припадницима Специјалне бригаде генерал-потпуковник Милосав Симовић.

Повезане вести