Обележавање војних празника

Среда, 14.9.2022 | Култура и традиција
Војним свечаностима у гарнизонима Војске Србије данас су обележени празници рода артиљерије, војне полиције, интендантске, техничке и саобраћајне службе, као и Дан Мешовите артиљеријске бригаде и Дан Центра за обуку логистике.

На свечаностима су прочитане честитке поводом празника, сумирани су резултати у претходном периоду, а најистакнутијим појединцима су уручене награде и похвале.

Дан рода артиљерије и Дан Мешовите артиљеријске бригаде обележавају се 14. септембра у спомен на дан када је, 1918. године, почела артиљеријска припрема пробоја Солунског фронта.
 
Дан војне полиције се обележава 14. септембра у спомен на тај датум 1955. године, када је формирана војна полиција у Југословенској народној армији.

Дан интендантске службе се обележава у спомен на 14. септембар 1885. године, када је донета наредба о Главном интендантству и администрацији Врховног штаба.

Дан техничке службе и Дан Центра за обуку логистике обележавају се 15. септембра у спомен на дан када је, 1891. године, у барутани „Обилићево“ код Крушевца, започела производња нитроцелулозног (бездимног) барута.

Дан саобраћајне службе се обележава у спомен на 15. септембар 1908. године када је издат Указ о формирању саобраћајне службе.

Повезане вести