Нова генерација војника започела служење војног рока

Петак, 1.9.2023 | Из јединица
У центрима Команде за обуку у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу данас су на добровољно служење војног рока примљени војници генерације „септембар 2023“, који ће се наредних шест месеци оспособљавати за војноевиденционе специјалности родова и служби Војске Србије.

Војници су по доласку у касарне прошли обавезне прегледе, задужили су наоружање и опрему и потом су распоређени у јединице, где су их командири упознали са правима, обавезама и задацима током служења војног рока.

У наредних месец и по дана они ће се, у центрима за основну обуку, оспособљавати за руковање личним наоружањем, извођење основних тактичких радњи и поступака у борби, обављање стражарске службе и унапредиће своју физичку способност.

Потом следи индивидуална специјалистичка обука за војничке дужности у оквиру рода односно службе, да би други период служења војног рока провели у јединицама Војске Србије на оспособљавању за реализацију колективних задатака.

Војници се још током служења војног рока могу пријавити за пријем у професионалну војну службу, након чега ће проћи прописану процедуру и стећи услове да стану у строј професионалних припадника Војске Србије.

Повезане вести