Здружена тактичка вежба са бојевим гађањима снага одбране Р. Србије „Заједнички одговор 2023“

Понедељак, 22.5.2023 | Обука
На више локација у Републици Србији рано јутрос је почела здружена тактичка вежба са бојевим гађањима „Заједнички одговор 2023“, током које ће снаге Војске Србије и јединице Министарства унутрашњих послова увежбавати извођење нападне операције.

У вежбовним активностима учествују делови Генералштаба Војске Србије, Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, Команде за обуку, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде, као и састави Специјалне антитерористичке јединице, Жандармерије, интервентне и хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова.

Општи циљ вежбе, која се реализује ове и следеће недеље, је унапређење обучености и оспособљености снага војске и полиције за заједничко решавање тактичких и ватрених задатака током припреме и извођења борбене операције.

У припремној фази, активности се реализују на матичним локацијама јединица, док ће у активној фази, заједничке снаге на сталним и привременим полигонима увежбавати извођење борбених дејстава и операција. У завршном делу ће државном руководству и јавности бити приказан део вежбовних активности на привременом полигону „Пештер“, као и обученост и опремљеност снага војске и полиције. 

Као део припрема за реализацију активности на терену претходне недеље је изведена командно-штабна вежба подржана рачунарским симулацијама „Одговор 2023“, у оквиру које је, у симулираном окружењу, проверена оспособљеност вежбајућих команди за планирање и извођење операција.

Здружене тактичке вежбе с бојевим гађањем представљају најкомплекснији облик обуке у Војсци Србије. Њиховом реализацијом унапређује се како оспособљеност команди за планирање операција и командовање снагама, тако и способност јединица за извођење борбених дејстава, самостално и у садејству са другим саставима.

Повезане вести