Вежба „Муњевити удар 2021“ показала моћ Војске Србије

Недеља, 27.6.2021 | Обука
На привременом полигону „Пештер“, данас је у присуству врховног команданта Војске Србије и председника Републике Александра Вучића, потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића и начелника Генералштаба генерала Милана Мојсиловића, изведен завршни сегмент здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем „Муњевити удар 2021“.

Више од 2300 припадника јединица Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде приказало је одлучност и ватрене могућности снага Војске Србије за одговор на изазове, ризике и претње по безбедност државе, садејство здружених снага у извршавању сложених ватрених задатака и одговору на кризне ситуације, као и борбене могућности средстава из развојног програма Министарства одбране.

По завршетку вежбе, врховни командант Војске Србије и председник Републике изразио је задовољство успешно изведеном здруженом тактичком вежбом на привременом полигону „Пештер“, највећој у последњих неколико деценија
 
— Веома сам поносан на Војску Србије. Желим да честитам свим припадницима Војске, начелнику Генералштаба господину Мојсиловићу, министру одбране господину Стефановићу, Симовићу, Жарковићу, али и свим овим дивним, младим људима који су фантастично извели вежбу — истакао је председник Вучић након вежбе.
 
Председник Републике је указао на то да се данас, први пут, на нашем небу могло видети 11 „мигова 29“, од чега је њих осам дејствовало ракетама „ваздух–земља“, док су остале три летелице потпуно модернизоване, са радарима домета до 110 километара.
 
— Тиме је ловачка авијација Републике Србије добила посебну снагу, огромну снагу. Никада нисмо били ни близу ове снаге. Видели сте девет „орлова“, који су сви испаљивали навођене и ненавођене ракете по први пут, односно, после много времена ракету „маверик“ — нагласио је председник Вучић.

На вежби су се, како је указао председник, могла видети и четири ваздухоплова „Г-4“, односно, укупно 25 ловаца и бомбардера у ваздуху.
 
— До пре неколико година смо имали четири или пет, и то много мањег и слабијег квалитета, тако да и то говори о повећаној снази. Видели сте најновије тенкове Т-72, модернизоване и опремљене, термовизијским платнима прекривене М-84 – наше тенкове — нагласио је председник Вучић додајући да се на вежби могло видети 11 „пасарса“ који су дејствовали топовима 40мм као и батерија „панцира“ са четири оруђа, који топовима 30 милиметара могу да испале 1500 метака у минуту.
 
Председник Републике је истакао да оно на чему мора да се ради и да се појачава су беспилотне летелице, које су већ набављене, додајући да ће се наручивати нове.
 
— Снага наше војске биће драстично измењена и много увећана у наредних девет месеци и мислим да ово показује снагу државе. То не би било могуће да није веће финансијске снаге наше земље — оценио је председник Вучић.
 
Он је изразио посебно задовољство што је данашњој вежби присуствовао и командант Кфора, и захвалио му на томе, додајући да са јединицама Кфора морамо да сарађујемо.
 
Председник је изразио посебну захвалност борцима и јунацима са Кошара, јер је готово 240 бораца данас присуствовало вежби, од којих је седам дошло из Црне Горе.
 
— Велико вам хвала, драги борци, за ваше огромно срце и хвала вам што сте овде данас са нама. Видео сам са каквом су страшћу пратили ово што се данас могло видети. Видео сам код њих и срећу и задовољство што је њихова војска данас много снажнија и што су они и својим ранама и својом и пожртвованошћу својих колега и својим животима допринели да бисмо данас имали неупоредиво снажнију војску — рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић је истакао да ћемо наставити улагање у нашу армију.
 
— Нас не интересује да било коме претимо. Не интересују нас сукоби ни ратови, али нас интересује да увек можемо да будемо у стању да своју земљу и свој народ одбранимо. Ништа више и лепше од тога, ништа часније од тога — нагласио је председник Вучић.
 
Председник је посебну пажњу скренуо на савремене и изузетно добро наоружане хеликоптере, а посебно на дејства хеликоптера Ми-35 ракетама „атака“.
 
— Честитам свим учесницима и свим припадницима Војске, честитам генералу Мојсиловићу и министру Стефановићу. Хвала и Вама председниче Додик што сте били са нама — рекао је председник Вучић изражавајући захвалност и становницима Пештерске висоравни на разумевању.
 
Врховни командант је на крају свог обраћања позвао грађане да сутра, 28. јуна, посете приказ наоружања и војне опреме Војске Србије у Крагујевцу.

Снаге Војске Србије су на „Пештеру“ извеле нападну операцију са задатком: разбити непријатеља на правцу напада, нанети му што веће губитке, приморати на извлачење и овладити рејоном непријатељеве одбране, а у следећем задатку увести свеже снаге из резерве и прећи у гоњење непријатеља до потпуног уништења.

Главнину снага чинила је Друга бригада копнене војске, ојачана батaљоном БРДМ-2М, Тенковским батаљоном Т-72М, дивизионом самоходних топ-хаубица 155 мм „нора“ Б-52, пешадијском четом на оклопним возилима „лазар 3“ и специјалним снагама, уз подршку ловачке и ловачко-бомбардерске авијације, хеликоптера, ПВО система и даљински пилотираних ваздухоплова.

Вежби су присутвовали и председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић, председавајући Председништву Босне и Херцеговине Милорад Додик, министри у Влади Републике Србије, представници дипломатског и војнодипломатског кора, верских заједница, локалне самоуправе, као и ветерани Битке на Кошарама.

Повезане вести