Практична обука кандидата за подофицире Војске Србије

Уторак, 6.2.2024 | Обука
На полигону „Пескови“ код Пожаревца у току је реализација стационарног логоровања за кандидате из грађанства који се оспособљавају за пријем у професионалну војну службу у својству подофицира Војске Србије.

Кандидати су слушаоци прве класе Курса за подофицире, који се, као нови модел оспособљавања за почетне подофицирске дужности у јединицама Војске Србије, организује од прошле године, у трајању од девет месеци.

Стационарно логоровање долази након прва два модула оспособљавања, током којих су полазници стекли знања неопходна за обављање основних војничких дужности и способности за командовање групом, тимом и одељењем.  

У теренским условима на полигону кандидати увежбавају тактичке радње и поступке у одбрани и нападу, реализују бојева гађања, крећу се на непознатом терену уз помоћ карте и ручне бусоле и савлађују различите препреке на земљишту.

Циљ је да се у пракси провере и примене стечена знања и способности и да се будући подофицири адаптирају на услове живота и рада на терену.

По завршеном логоровању следи специјалистичка обука за дужности у оквиру родова и служби и, потом, стажирање у јединицама Војске Србије на радним местима за која су кандидати конкурисали. Они који успешно савладају сва четири модула Курса за подофицире биће промовисани у чин водника и ступиће у строј старешина Војске Србије.

Повезане вести