Значајно унапређене способности Ратног ваздухопловства и ПВО

Уторак, 14.1.2020 | Из јединица
Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас у згради Команде ваздухопловства у Земуну, анализи стања, оперативних и функционалних способности Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране за 2019. годину, којом је руководио командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић.

Након извршене анализе стања, закључено је да је 2019. година за српско ратно ваздухопловство по много чему била значајна и успешна и да је српско ратно ваздухопловство данас једно од најснажнијих у региону, захваљујући опремању авионима МиГ-29 и новим хеликоптерима, набављеним после 25 година.

У 2019. години набављена су четири борбена хеликоптера Ми-35М, три борбено-транспортна хеликоптера Ми-17В5, пет вишенаменских хеликоптера Х-145М, а у оквиру војно-техничке помоћи Белорусије преузето је власништво над четири авиона МиГ-29. Такође, у претходној години извршен је пријем 14 авиона типа „ласта В54“, модернизовано је 10 авиона типа „орао“, а с модернизацијом ће се наставити и у 2020. години.

Један од значајнијих прошлогодишњих задатака чија је реализација допринела унапређењу оперативних способности је и обука припадника Ратног ваздухопловства и ПВО за рад на новим средствима, реализована у земљама одакле су средства набављена.

Анализа стања, оперативних и функционалних способности показала је да је Ратно ваздухопловство и ПВО у 2019. години успешно реализовало све задатке, започело значајан процес модернизације и постигло видљива унапређења.

Данашњем реферисању присуствовали су чланови Колегијума министра одбране и проширеног Колегијума начелника Генералштаба Војске Србије, команданти бригада, батаљона и установа Ратног ваздухопловства и ПВО.

Повезане вести